Letölthető prospektusaink

"JÓ SZOMSZÉDOK A KÖZÖS JÖVŐÉRT"

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the webpage is the sole responsibility of the DKMT Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Közhasznú Kft. and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/ or the Managing Authority.

A projekt a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Programban, az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

Temesvári Sörgyár (Fabrica de Bere din Timişoara )

(Sucursala Ursus Breweries Timişoara)
300116 Timişoara, Str. Stefan cel Mare nr. 28
Telefon: +40 256/224-161, +40 256/224-163, +40 256/224-166
Fax: +40 256/224-162
www.beretimisoreana.ro

A temesvári sörfőzés kezdete a XVIII. század első felére tehető (egyes feljegyzések szerint 1718-ban történik róla először említés) és valószínűleg gróf Claudius Florimund Mercy nevéhez fűződik. Őt jelölte ki Savoyai Jenő herceg, a térséget a török uralom alól felszabadító csapatok főparancsnoka Temesvár, illetve a frissen kialakított Temesi Bánság katonai és polgári kormányzójává. A sörfőzde kezdetben az itt állomásozó osztrák katonaság szükségletét volt hivatva kielégíteni, illetve kiegészíteni a kevés és rossz minőségű ivóvizet.
Eleinte a katonai hatóság működtette, majd később koncesszióba került, úgy hogy több üzemeltető kezén is átment.  1874-ben a sörgyárat megvásárolja a Temesvári Takarékpénztár, 1884-ben pedig létrejön Bánság első részvénytársasága, amely a vállalatot „Gyártelep sörfőzde részvénytársaság Temesvárott” cégnév alatt vezette.
Az 1890-es pusztító tűzvész következtében a főbb épületek és a gyártóberendezés szinte teljesen leégnek. A tűz okozta károk utáni újjáépítés során a gyárat az akkori idők legigényesebb szabványai szerinti modern technológiával látják el. Európa egyik legmodernebb sörgyártó üzemévé válik.


A XX. század elején nevét „Temesvári polgári sörfőzde Rt.”-re változtatják, fióktelepeket nyitnak Budapesten, Szegeden és Zsombolyán, eladási helyeket pedig az ország legtöbb városában. De exportáltak külföldre is, így a temesvári sör eljutott nemcsak Fiumébe, Triesztbe, Velencébe, Rómába és egy egész sor európai városba, hanem a tengerentúlra is, például Brazíliába. Ekkoriban világos és barna sört is gyártott. Különlegességei közé tartozott a pilsenihez hasonló világos „Dupla-korona sör” és az eredeti barna malátából, nagy cukortartalommal készült „Corvin sör” (dupla maláta sör). Méreteit illetően ez időben a gyár 225 000 négyzetméteren terült el, 100-140 munkást foglalkoztatott, gőzgépei pedig kb. 250 lóerőt tudtak kifejteni. Évente 55 000 hektoliter sört gyártott.


A két világháború között a temesvári sörgyár, kiemelkedő minőségű terméke révén, a román királyi család hivatalos beszállítójává vált. Ebben az időszakban a temesvári sör, négy különböző sörfajtájával, a romániai sörpiac vitathatatlan vezetője volt.
1948 után a gyárat államosították. Időközben további korszerűsítési beruházásokra került sor. 1920-ban szerelték fel a szűrőberendezést, a hatvanas évek elejére új, modern épületet húztak fel, amit az akkori idők legkorszerűbb felszereléseivel láttak el, 1968-ban pedig a fahordókat lecserélik alumíniumra. 1975 után már főleg a palackozó vonalak felújítására irányultak a fejlesztések.


A kilencvenes évek elején a gyárat egy kiemelten hatékony hidegen sterilizáló szűrőrendszerrel látták el, az alumíniumhordókat pedig felváltották a rozsdamentes acélból készült hordók.
Az évek során  alkalmazott beruházások és fejlesztések országos és nemzetközi tekintélyt, valamint elismeréseket szereztek a sörgyárnak.
1999-ben Temesváron szerelték fel az ország egyik legmodernebb Krones palackozó vonalát. A teljes mértékben automatizált vonal kapacitása 120 hl/óra.
2001-ben a gyárat átvette a dél-afrikai érdekeltségű SABMiller vállalatcsoporthoz tartozó Ursus Breweries, aki 50 millió euró értékű átfogó, korszerű beruházási programba fogott bele a gyártókapacitás növelése, és a történelmi épületek felújítása érdekében. Eredményeként a heti gyártókapacitás 200%-kal nőtt, a gyártási folyamatba bevezették az informatizálást, új menedzsment- és minőségellenőrzési rendszert, valamint energiatakarékos megoldásokat alkalmaztak. Felújították az épületek homlokzatait is úgy, hogy megőrizték a XVIII. századi építészeti stílust és annak hangulatát. 
A Temesvári sörgyár, mely 300 éves fennállás után kiegyensúlyozottan ötvözi a hagyományt a legmodernebb technológiákkal, a város egyik jelképévé nőtte ki magát, lakóinak büszkeségévé vált.


A történelmi várost és a sörgyártás hagyományos jellegét hangsúlyozó Timişoreana sör egyike a Románia piacvezető márkáinak. 2007-ben az "Australian International Beer Awards"-on 900 sörfajta közül a legjobb világos sör kitüntetést kapta.
A sörgyárban azonban a cég további márkái is megtalálhatók: Ursus, Ciucas, Stejar, Redd’s, stb., melyeket a hangulatos Gyárudvari Sörözőben lehet megkóstolni.
A turistaútlevelet felmutató látogató az útvonalak csillaggal jelölt megállóhelyein 10% engedményt vehet igénybe. Az útlevél a www.tasty.dkmt.eu webhelyről téritésmentesen letölthető és a különböző desztinációkon látogatást igazoló pecsét kérhető.


Videó | Impresszum